Tärkeä tehtävä

Eräässä vaneritehtaassa sattui todella hankala viikko. Työ toisensa jälkeen pysähtyi. Ensin pysähtyivät ne koneet, jotka sorvasivat, sitten ne koneet jotka sahasivat, liimasivat, puhdistivat, kaikkiin tuli jokin vika. Korjausmiehet tekivät työtä täydellä paineella ja ihmettelivät, mistähän kaikki oikein johtui.

Sitten joku keksi. Tehtaalla oli töissä vanha mies. Hän oli pienikasvuinen ja kivulias. Toiset tuskin huomasivat häntä, kun hän liikkui koneelta koneelle. Tehtaan johto salli hänen pysyä töissä, mutta oli antanut hänelle kaikkein vaatimattomimman tehtävän.

Hänen tehtävänään oli kulkea ympäri tahdassalia öljykannu kädessä ja täyttää koneiden öljypisteet. Nyt mies oli ollut kuukauden sairaana, eikä kukaan ollut huomannut hoitaa hänen virkaansa.

Seurakunnassakin on monenlaisia tehtäviä. Jotkut tehtävät saattavat tuntua tärkeämmiltä kuin toiset. Me ihmiset arvotamme usein toisia juuri vaikkapa ammatin tai aseman perusteella. Vuoden alusta paljon uusia luottamushenkilöitä on aloittanut tärkeässä tehtävässä. Koko seurakunnan näkökulmasta yksittäisestä luottamushenkilöstä saattaa tuntua, että hän on aika pienellä paikalla vaikuttamassa suureen kokonaisuuteen. Kuinka minä voin vaikuttaa tai toimia? Onko tehtäväni arvokas ja tärkeä? Kirkkolaiva tuntuu kulkevan vakaasti eteenpäin eikä yksittäinen ihminen voi paljoakaan vaikuttaa sen liikkeisiin.

Kuitenkin jokaisella seurakuntalaisella on oma tärkeä tehtävä. Se saattaa tuntua itsestä tai toisesta vähäiseltä tai vaatimattomalta. Mutta juuri sinulla saattaa ollakin se öljykannu, joka pitää asiat liikkeellä ja kunnossa. Juuri sinulla voi olla se tehtävä, josta muut ovatkin paljolta riippuvaisia. Mitä sinun öljykannustasi voisi olla jakaa seurakunnan hyväksi? Onko se esirukous seurakunnan ja työntekijöiden puolesta? Onko se oman ajan antaminen ja huolellinen paneutuminen hallintokokouksiin? Onko sinun tehtäväsi kannustaa uusia luottamushenkilöitä käyttämään puheenvuoroja ja tekemään aloitteita? Onko se ystävällinen ele tai sana, jolla luot sovintoa eripuraan ja puhdistat sähköistä ilmaa? Rukous, oman ajan antaminen, vastuunkanto, huolellisuus, sovinnon rakentaminen, seurakuntalaisten äänen kuuleminen, kuuntelu ja kannustus voivat olla juuri sitä öljyä, joka pitää seurakunnan hyvässä liikkeessä ja vireessä. Tätä tärkeää tehtävää niin luottamushenkilöt, seurakunnan työntekijät ja seurakuntalaiset ovat kutsuttu tekemään.

Vanha mies oli ollut kuukauden poissa ja pian vaneritehdas ajautui vaikeuksiin. Kertomuksen opetus on varmaan myös se, että oppisimme arvostamaan toinen toisiamme niissä tehtävissä, jotka meille on joko viran, henkilövalinnan tai seurakunnan jäsenyyden ja kasteen kautta annettu. Joskus vähäinen tehtävä osoittautuukin tärkeäksi ja kaiken muun olemisen ja toiminnan edellytykseksi. Jokainen tehtävä on tärkeä.

Jukka Reinikainen, Kontiolahden kirkkoherra