Ukonharjun luontopolku

Metsissä kasvaa hitauden jäkälähopea, kärsivällisyyden vihreys.
Tule kulkemaan mutkittelevaa metsäpolkua, omaan tahtiisi, hiljaisuudessa.

Ukonharjun luontopolku on noin 2 kilometrin pituinen luonto- ja hiljentymispolku, joka on valmistunut vuonna 2024 Lehmon kyläyhdistyksen, Kontiolahden kunnan sekä seurakunnan yhteistyönä.

Polun lähtöpisteenä on Lehmon seurakuntakodin parkkipaikka, jossa on polun lähtöopaste. Polku kiertää rengasreitin Ukonhajun lakea ja Ukonlammen rantaa myötäilleen. Reitti on merkitty maastoon sinisillä maalimerkeillä. Vaikka nousut ja laskut Ukonharjulta Ukonlammelle ovat melko vaativia, jyrkillä osuuksilla köysi helpottaa kulkua. Jyrkät nousut ja laskut voi välttää, jos kulkee vain harjun lakea.

Polun varrella on seitsemän luontopolkutaulua, penkkejä ja keinu. Ukonlammen rannassa on Lehmon kyläyhdistyksen ylläpitämä uimapaikka ja laituri. Luontopolulla tutustutaan Ukonharjun luontoon sekä Lehmon historiaan. Taulujen tietopuolesta ja kartoista ovat vastanneet Mika Pirinen ja Jussi Silvennoinen. Taulut on taittanut ja kuvittanut Tupu Vuorinen.

Yhtenä juonteena opastauluissa ovat luontorunot, jotka kutsuvat hidastamaan ja hiljentymään. Ne virittelevät kulkijaa kuulostelemaan luonnon äänien ohella myös omaa sisintä. Runot on kirjoittanut kontiolahtelainen Pauliina Kainulainen Anna-Maija Raittilan runojen (Paratiisini puut, 1999) inspiroimana. Lopulliseen muotoonsa runot ovat saattaneet Pauliina Kainulainen ja Ruut Hurtig.

Luontopolun kulkeminen, hiljentyminen ja elämän syvien merkityksien pohtiminen voi tehdä matkasta pienen pyhiinvaelluksen. Halutessasi voit kunkin opastaulun kohdalla pohtia yhtä pyhiinvaelluksen seitsemästä avainsanasta. Avainsanojen kautta avautuu pyhiinvaelluksen olemus- se on konkreettista matkantekoa pyhän äärelle. Avainsanat ovat kiireettömyys, huolettomuus, yksinkertaisuus, hiljaisuus, hengellisyys, vapaus ja jakaminen. Voit liittää opastauluihin avainsanan pohtimisen esimerkiksi seuraavassa järjestyksessä:

Lehmon kylä                           Kiireettömyys

Ukonlampi                              Huolettomuus

Suo                                             Yksinkertaisuus

Suppa ja lehto                        Hiljaisuus

Harjun synty                           Hengellisyys

Kulkureittejä                          Vapaus

Vanhan Lehmon maisema Jakaminen

Lisää tietoa pyhiinvaelluksesta ja pyhiinvaelluksen avainsanoista löydät osoitteesta pyhiinvaellussuomi.fi.

Vaeltajia harjulla keväisellä luontopolulla