Avioliittoon vihkiminen

Avioliitto on Luojan luoma elämän järjestys. Kontiolahdella vihitään vuosittain noin 50 paria avioliittoon. Vihkiminen voi tapahtua kirkossa, kotona tai muualla sen mukaan kuin pappi ja vihittävät siitä sopivat. 

Uudessa vihkikaavassa voidaan sopia tehtävien jaosta bestmanin, kaason, morsiusparin vanhempien tai ystävien kanssa. Kun vihkipäivä on selvinnyt, kirkko, pappi ja kanttori on syytä varata hyvissä ajoin kirkkoherranvirastosta.

Huomioitavaa:

  • vihkimiset kirkossa arkipäivinä, lauantaisin iltapäivällä (poikkeuksena: kasteen yhteydessä vihkiminen voidaan suorittaa sunnuntaina)
  • esteiden tutkinta on hyvä suorittaa viimeistään kolme (3) viikkoa ennen vihkimistä
  • papin voi saada toiselle paikkakunnalle ajomatkat huomioon ottaen
  • kuulutukset oman seurakunnan kirkossa, vaikka vihkiminen tapahtuisi muualla: ota yhteyttä seurakuntaan ajan sopimiseksi
  • lisätietoa kirkollisesta avioliittoon vihkimisestä ja avioliiton siunaamisesta

Avioliiton esteiden tutkinta myös sähköisesti

Kirkko on avannut asiointipalvelun, jossa voi hoitaa avioliiton esteiden tutkinnan sähköisesti. Palvelu on tarkoitettu kaikille pareille, jotka haluavat saada vireille avioliiton esteiden tutkinnan. 

Avioliiton esteiden tutkinnan voi hoitaa myös asioimalla kirkkoherranvirastossa tai lähettämällä pyynnön esteiden tutkinnasta postitse.

Esteiden tutkinta on hyvä suorittaa viimeistään kolme viikkoa ennen vihkimistä.

Siirry palveluunLinkki avautuu uudessa välilehdessä