KastekaavaLinkki avautuu uudessa välilehdessä    Avaa koko kastekaava täppäämällä tästä!

 

 

Mitä kastejuhlassa tapahtuu?

Kummit, isovanhemmat ja muut läheiset voivat osallistua ristiäisten suunnitteluun ja toteutukseen. Tilaisuus kestää yleensä noin puoli tuntia.

Lapsen kastetilaisuus alkaa virrellä tai muulla musiikilla, alkusiunauksella ja johdantosanoilla.

Lapsen nimi voidaan kertoa tilaisuuden alussa tai ennen varsinaista kastetta. Pappi pyytää vanhempia kertomaan, minkä nimen he ovat lapselle antaneet tai pappi voi kertoa nimen vanhempien puolesta. Nimen ilmoittaminen kastetoimituksen aikana kertoo siitä, että lapsi kutsutaan nimeltä seurakunnan jäseneksi. 

"Älä pelkää. Minä olen sinut lunastanut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut. Sinä olet minun." (Jes. 43:1)

Ennen kastetta pappi kysyy vanhemmilta, haluavatko he, että lapsi kastetaan kristilliseen uskoon. Pappi voi myös sopia vanhempien kanssa, että kysymyksen sijaan pappi toteaa asian. Vanhemmilta ja kummeilta kysytään myös, haluavatko he huolehtia lapsen kristillisestä kasvatuksesta.

Tämän jälkeen pappi tekee ristinmerkin lapsen otsaan ja kaikki läsnä olevat rukoilevat yhdessä lapsen puolesta.

Rukouksen jälkeen seuraa raamatunlukua ja papin puhe. 

Varsinainen kastetoimitus tapahtuu kastemaljan äärellä. Vesi kaadetaan kastemaljaan ennen toimituksen alkua tai juuri ennen kastamista. Kastaminen alkaa Raamatun lukemisella ja uskontunnustuksella.

Kasteessa pappi kastelee lapsen pään kolme kertaa vedellä, sanoo lapsen nimen sekä sanat: "Minä kastan sinut Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen." Tämän jälkeen lapsi siunataan niin, että pappi sekä vanhemmat ja kummit asettavat kätensä lapsen pään päälle.

Kasteen jälkeen sytytetään kastekynttilä, joka muistuttaa Jeesuksen lupauksesta "Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo." (Joh.8:12)

Rukousosa koostuu esirukouksesta ja Isä meidän-rukouksesta. Esirukouksena voidaan käyttää rukousta, jossa on lyhyet rukoukset äidille/isälle, kummille, isovanhemmille ja lapsen sisarukselle. Rukous voi olla myös kokonaan papin lukema. Isä meidän -rukous luetaan yhteen ääneen. 

Lopuksi lauletaan yhdessä virsi tai muu tilaisuuteen sopiva laulu.

Musiikkia voi halutessaan olla enemmänkin myös kastejuhlan eri vaiheissa.