Viattomien lasten juhla

Joulu on lasten juhla. Joulun keskus onkin seimeen syntyvä pieni poika. Joulun koko sanoma ei ole kuitenkaan tyhjenny jouluevankeliumin kauniiseen kuvaan. Jouluun kuuluu myös sanoma viattomiin lapsiin kohdistuneista kauheuksista, joita kirkossa heti joulun jälkeisenä Viattomien lasten päivänä julistamme.

Suomen Turku julistaa perinteisen joulurauhansa. Monesti toivoisin, että samaan  keskiaikaiseen tapaan julistaisimme nais- mies- ja lapsirauhan myös tänne Pohjois-Karjalaan. Joulu ei ole kaikille rauhanjuhla. Monessa perheessä joulunilo ja -rauha ovat harvinaista herkkua. Jospa tänä jouluna itsekin voisin julistaa rauhan lähimmäisteni ja rakkaitteni kanssa. Jotain siinä korjaantuisi. Muistaisin, että joulu on viattomien lasten juhla.

Suomen Valkonauhaliitto lähettää uskollisesti vuodesta toiseen seurakuntaamme pysäyttävän jouluviestin: anna lapselle raitis joulu. Sydäntä särkee miettiessä miten joku lapsi tänäkin jouluna pahottaa mielensä ja vaipuu epätoivoon. Meillä vanhemmilla on suuri vastuu juuri niistä omista lapsistamme ja lastenlapsistamme. Joskus on hyvä sanoa jollekin - katso hyvä ihminen peiliin!. Anna lasten viettää tänä jouluna  viattomien lasten juhlaa.

Joulun lapsi tuo mukanaan rauhan. Jeesus rauhoittaa ja antaa toivon epätoivoiselle. Hän on jo kuullut rukouksesi – myös kaikkein pienimpienkin. Joulun sanoma on sovinnon sanoma.  Sitä saamme omilla teoillamme ja ratkaisuillamme viedä tänäkin jouluna eteenpäin.

Kontiolahden seurakunta toivottaa Siunattua Joulunaikaan Sinulle!

Jukka Reinikainen