Kirkolliset toimitukset

Kaste
Kontiolahden seurakunnassa kastetaan noin 160 lasta vuodessa.
Pyhä kaste on pienoisjumalanpalvelus, jossa pieni lapsi merkitään ristinmerkillä ja hänet otetaan Vapahtajan armoliittoon ja kotiseurakunnan jäseneksi. Lapselle vahvistetaan kasteessa vanhempien antama nimi.
Lapsella tulee olla vähintään kaksi evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluvaa kummia. Kasteesta sovitaan ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon.

Konfirmaatio
Kontiolahdessa on seitsemän konfirmaatiota vuodessa ja noin 150 nuorta konfirmoidaan.

Konfirmaatio on kasteen liiton vahvistaminen, jossa nuori, käytyään rippikoulun, tunnustautuu julkisesti siihen uskoon, johon hänet on pienenä kastettu.

Konfirmaatio antaa oikeuden tulla kummiksi, käydä itsenäisesti ehtoollisella. Nuori tulee seurakunnan täysivaltaiseksi jäseneksi täytettyään 18 vuotta. Rippikouluun ilmoittautuminen tapahtuu loppusyksystä. Seurakunnassamme on mahdollista suorittaa aikuisrippikoulu.

Avioliittoon vihkiminen

Avioliitto on Luojan luoma elämän järjestys. Kontiolahdella vihitään vuosittain noin 50 paria avioliittoon. Vihkiminen voi tapahtua kirkossa, kotona tai muualla sen mukaan kuin pappi ja vihittävät siitä sopivat.

Uudessa vihkikaavassa voidaan sopia tehtävien jaosta bestmanin, kaason, morsiusparin vanhempien tai ystävien kanssa. Kun vihkipäivä on selvinnyt, kirkko, pappi ja kanttori on syytä varata hyvissä ajoin kirkkoherranvirastosta.

Hautaan siunaaminen
Hautaan siunaaminen tapahtuu useimmiten kahden viikon kuluttua kuolemasta. Viimeinen palvelus on jumalanpalvelus, jossa osoitamme kiitollisuutta ja kunnioitusta poismennyttä ja hänen elämäntyötään kohtaan ja siunaamme hänet rauhaan siihen päivään asti, kunnes Jeesus Kristus tulee kunniassa ja kirkkaudessa.

Kontiolahden seurakunnassa siunataan noin 70 vainajaa vuodessa. Meillä on viisi hautausmaata, joista omaiset voivat valita viimeisen leposijan läheisilleen.

Siunaaminen voidaan suorittaa siunauskappeleissa, kirkossa tai haudalla, miten omaiset siitä sopivat. Seurakunnan toivomus on, että omaiset ottaisivat ensin yhteyttä kirkkoherranvirastoon ja sen jälkeen hautaustoimistoon käytännön asioiden järjestämiseksi.

Kaste suoritetaan Isä ja Pojan ja Pyhän hengen nimeen.

Katso myös kirkollisiin toimituksiin liittyvät kaavat ja toimintaohjeet.