Odotus palkitaan!

Kuvataiteilija Juha Kuosmanen kertoi Korkea aika -teoksen sisäistä valoa hohtavan pionin kuvaavan aikaa ja kasvua, odotusta ja toivoa.

Taiteilija kertoi odottaneensa pitkään kunnes pihalla kasvanut pioni oli saanut täyden loistonsa ja täyteytensä. Ei liian aikaisin, eikä liian myöhään - vaan oikealla ajalla pioni oli saanut oman olemuksensa valmiiksi.

Kesällä vietämme paljon perhejuhlia, joiden keskipisteenä on usein pieni lapsi tai aikuistuva nuori. Kastejuhlat ja rippijuhlat ovat ihmisen taitekohtia, jotka osuvat ihmiskaaressa oikeaan aikaan ja paikkaan. Lapsen ja nuoren kasvu on usein epätasaista. Pienenä lapsena jokainen uusi vuosi tuo huimia kehitysaskelia. Murrosiän kynnyksellä lapsi alkaa vetaytyä omaan sisäiseen kasvuunsa. Ulkoapäin on vaikea tietää mitä nuoren mielessä liikkuu.

Kumpa osaisimme odottaa jokaisen omaa kehitystä ja kasvua. Ketään ei tarvitse hoputtaa tai painostaa. Kannustava odotus palkitaan. Lapsi kasvaa aina kun ympärillä on rakkautta, oikeudenmukaisuutta ja aikuisuutta. Myös lähipiirissä olevat ihmiset voivat auttaa lasta kasvamaan kohti omaa minuutta, jos lähiperheessä ei ole voimavaroja tai taitoa edistää lapsen ja nuoren kasvua. Kummit, naapurit, isovanhemmat, harrastusten vetäjät ja seurakunnan työntekijät voivat antaa tukea ja turvaa turvattomissa kasvuympäristöissä.

Luterilainen kirkko haluaa tarjota lapsille myös hengellisesti turvallisen kasvuympäristön. Hengellinen kasvu ja uskonasiat ovat myönteistä kasvualustaa lapsille ja nuorille oikein ja vastuullisesti käytettyinä. Paljon kuulee pelon ja ahdasmielisyydessä ilmapiirissä eläneitä seurakuntalaisia. Tänään pelkona voi enemmänkin olla, ettei lapsille ja nuorille uskalleta antaa elämäneväitä kristittynä elämiseen ja uskonelämän hoitamiseen. Kumpikin valittu tie on vahingollinen. Lapsena ja nuorena koettu tiukka lakihenkinen uskonnollisuus voi estää ihmistä pääsemästä eroon uskonnon tuomasta häpeästä, tuomiosta tai ahdasmielisyydestä. Kirkko ja sen sanoma hylätään.  Uskonnollisessa tyhjiössä kasvanut taas voi erehtyä etsimään uskonnollisuuden äärimuotoja ja tapoja. Uskonnollista lukutaitoa ei ole annettu. Kukaan ihminen ei kuitenkaan ole vielä ilman uskonnollista geeniä tähän maailmaan syntynyt.

Kesällä voit käydä kirkossa hiljentymässä ja keräämässä voimia. Kontiolahden kirkko ei vielä tänä kesänä toimi ns. Tiekirkkona. Arkisin kirkko on kiinni. Mutta joka sunnuntai kirkkomme on auki messujen ja jumalanpalvelusten viettopaikkana. Mukaan voi tulla myös nuorten juhliin. Esirukousta ei ole koskaan liian paljoa. Jokainen tänä kesänä konfirmoitava nuori ansaitsee paljon esirukousta ja tukea. Ole sinäkin mukana tässä kasvunihmeessä. Kesällä näemme paljon kasvua, odotusten täyttymistä ja toivoa. Iloitsemme jokaisesta seurakuntamme lapsesta ja nuoresta.

Kirkkoherra Jukka Reinikainen

Kuvataiteilija Juha Kuosmanen  Korkea aika -teos, Kontiolahden seurakuntakeskus, Pieni sali