Uutislistaukseen

Piispa Jari Jolkkonen luovutti Kontiolahden seurakunnalle Kirkon ympäristödiplomin!

Ympäristödiplomi ojennettiin seurakunnalle työntekijöiden yhteisessä työkokouksessa.

IMG_20230125_134207 (1).jpg

Piispa Jari Jolkkonen ojensi diplomin kirkkoherra Jukka Reinikaiselle ja valtuuston puheenjohtaja Pekka Kettuselle

Kirkkohallitus on 20.10.2022 pitämässään kokouksessa myöntänyt Kontiolahden seurakunnalle arvostetun Kirkon ympäristödiplomin vuoden 2026 loppuun saakka. 


Kirkkohallitus perusti Kirkon ympäristödiplomin vuonna 2001. 

Kirkolla on vuodesta 2001 ollut käytössä oma, seurakuntien tarpeisiin räätälöity ympäristöjärjestelmä Kirkon ympäristödiplomi. 

Kirkon ympäristödiplomi on väline, joka auttaa seurakuntia toteuttamaan ympäristövastuuta omassa toiminnassaan. Diplomin avulla jokainen seurakunta voi tehdä oman osansa luomakunnan – ympäristön – ja sen monimuotoisuuden varjelemiseksi. Samalla seurakunta kantaa kortensa kekoon kirkon yhteisten ilmastotavoitteiden eteen laittamalla kaikki seurakunnan toiminnot kuntoon ympäristö- ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Prosessin tuloksena syntyy ympäristöohjelma, joka ohjaa sitä, miten seurakunnassa toteutetaan ympäristötyötä. Seurakunta kirjaa ympäristöohjelmaan omia suunnitelmia ja tulevaisuuden tavoitteita. 

Tavoitteena hiilineutraali Kirkko vuonna 2030
Kirkko hyväksyi helmikuussa 2019 energia- ja ilmastostrategian. Strategiaan sisältyvän suosituksen mukaan kaikilla seurakunnilla sekä tuomiokapituleilla ja Kirkkohallituksella on Kirkon ympäristödiplomi vuonna 2025. 

"Ympäristödiplomin hakeminen on ollut seurakunnassa monen vuoden prosessi", kertoo kirkkoherra Jukka Reinikainen. "Tämä hanke on ollut yhteinen. Niin työntekijät kuin luottamushenkilöt ovat osallistuneet asian saattamiseen hakuvaiheeseen. Ympäristödiplomi vaikuttaa seurakunnan arjen monissa isoissa kuin pienissäkin ympäristöteoissa mm. energiankäytössä, tulevissa seurakuntakiinteistöjen remontoinnissa, tilojen hyötykäytön tarkkailussa, metsänhoidossa kuin myös vaikkapa puhdistusaineiden ekologisuuteen ja Reilun kaupan hyödykkeiden valitsemisessa. Diplomin myöntämisen jälkeen jatkuu myös koulutus asiaan, mm. keväälle 2023 seurakunta järjestää koulutuspäivän, jossa uudet kirkkovaltuutetut perehdytetään asiaan. Ilman luottamushenkilöiden sitoutumista asiaan, ympäristöystävälliset päätökset eivät seurakunnassamme synny", kirkkoherra lisää. 

 

Kuopion hiippakunnan Piispa Jari Jolkkonen luovutti Kirkon ympäristödiplomin Kontiolahden seurakunnalle työntekijöiden yhteisessä työkokouksessa keskiviikkona 25.1.2023.  Paikalla juhlassamme olivat myös uuden kirkkovaltuustomme puheenjohtaja Pekka Kettunen ja varapuheenjohtaja Pekka Ripatti.

 

25.1.2023 14.43