16.10.2016 | Jari Kainulainen

Kirkonkellot Aleppon uhreille

Kontiolahdenkin seurakunnassa soitetaan klo 17 kirkonkelloja Aleppon uhreille, kuten monessa muussakin Suomen ev.lut. kirkon seurakunnassa. Kellojen soitto jatkuu 24.10.2016 saakka, jolloin vietetään YK:n päivää. Tuolloin on myös rauhan, ihmisoikeuksien ja kansainvälisen vastuun rukouspäivä.

Kello 17:n soitto on nimenomaisesti saattosoitto. Saattokellot ovat ne kellot, jolloin kannetaan ruumista kirkosta ulos. Symboliikkaa liittyy siihen, että samalla hetkellä Aleppon non-stop -hautajaisissa varmasti kannetaan ruumiita.

Aleppon tilanne tuo mieleeni Pablo Picasson maalauksen Guernica.

Guernica kuvaa inhimillistä kärsimystä ja sen aihe on peräisin Espanjan sisällissodan aikana 26. huhtikuuta 1937 tapahtuneesta natsi-Saksan ilmavoimien pommituksesta, joka tuhosi Baskimaalla sijaitsevan Guernican kaupungin lähes kokonaan. Hyökkäyksessä kuoli arviolta 1 700 siviiliä. Guernican pommitus oli siihenastisen sotahistorian suurin ja tuhoisin ilmapommitus.

Nytkin suurvalta testaa uusia aseitaan siviilikohteisiin, ja raunioittaa kokonaisen kaupungin. Nytkin suurvalta yrittää ratkaista liittolaisvaltion sisällissodan tukemalla sotilaallisesti toista osapuolta siviileiden kärsimyksistä piittaamatta. Nytkin kansainvälinen yhteisö on voimaton. Nytkin pelätään, laajeneeko konflikti entisestään. Mitä voimme tehdä?

Protestoida voi, ja pitää. Vaikka sitten kirkonkelloja kuuntelemalla. Ja rukoilla voi, onhan rauhan, kansainvälisen vastuun ja ihmisoikeuksien rukousviikko. Rukoillaan rauhaa Aleppoon!

Jari Kainulainen

Lisää kommentti

Lähettäjä:
  Sähköpostiosoite:
Kuvavarmennus:

(Kirjoita kuvassa näkyvät kirjaimet kenttään.)