Toimintakertomus v. 2016

Kirkkoherra Jukka Reinikaisen katsaus vuoteen 2016

Seurakunta, jolla on juuret ja siivet

Kontiolahden seurakunnan yli 150 vuoden eletty ja koettu historia tuo syvyyttä tämän päivän kirkolliselle toiminnalle. Vuoden 2016 aikana Kontiolahden kunnassa ja seurakunnassa juhlittiin näyttävästi valtiopäivämiestä ja talonpoikaisrunoilija Antti Puhakkaa, jonka syntymästä tuli kuluneeksi 200 vuotta. Tämä kirkonkin elämään vaikuttanut hengenmies sai oman näyttelynsä kirkkoon ja näyttävän osuuden elokuisilla Kontiolahti-päivillä. Samaan aikaan kirkkomme ensimmäisen kirkkoherran Klas Erik Järnefeltin sukuseura tutustui esi-isänsä jalanjälkiin tuoden tuulahduksen seurakuntamme vahvoista juurista viime vuosisadoilta.

Tarvitsemme siivet pysyäksemme ilmassa

Vuoden 2016 aikana Kontiolahden seurakunta on liittynyt mukaan ”Siun seurakunta” yhteistyöhankkeeseen, jonka tarkoituksena on yhdessä 12 muun alueen seurakunnan kanssa pohtia tulevaisuuden kirkollista yhteistyötä Pohjois-Karjalassa. Luterilaisessa kirkossa on ajettu vahvasti erilaisia seurakuntayhtymä –malleja, joiden avulla voisimme selvitä tulevista vuosista kuivin jaloin. Myös Kuopion tuomiokapituli tukee seurakuntien yhteistyön lisäämistä. Tarvitsemme jatkossa toinen toisiamme, jotta voimme taata laadukkaan hengellisen elämän maakunnassa.

Seurakunnan hengellisen elämän virkistämiseksi seurakunta oli mukana uudenlaisessa ”Mahdollisuus Muutokseen” – mediamissio tapahtumassa syyskuussa. Paikalliset lehdet, radio ja tienvarsimainokset kutsuivat ihmisiä pohtimaan uskonasioita arjen keskellä. Jokaiseen kotiin jaettu kirjanen oli koottu alueen ihmisten hengellisistä kokemuksista ja oman uskon löytymisestä. Mediamissio oli uudenlainen tapa lähestyä tämän ajan ihmistä. Monet vapaaehtoiset löysivät mielekkään tehtävän vapaaehtoistehtävistä. Mission muu vaikutus on jäämässä omassa seurakunnassa kuitenkin vähäiseksi.

Reformaation juhlavuosi alkoi

Lokakuussa Uskonpuhdistuksenpäivänä kirkossa aloitettiin reformaation 500-juhlavuoden vietto. Martti Lutherin naulaamat 95 teesiä Wittenbergin linnan kirkon oveen käynnistivät uudistusten sarjan, joka vaikuttaa elämässämme tänäänkin. Oman seurakunnan uudessa strategiassa vuosille 2017-2020 ”Kotiseurakunta – yhteinen tehtävämme” luterilaisuuden ja uskonpuhdistuksen hedelmät on nostettu koko yhteisömme kokoavina arvoina esille. Arvostamme omia luterilaisia juuriamme. Olemme suomalaisina ja kristittyinä muokkautuneet kristityiksi, jotka arvostavat koulutusta, omaa äidinkieltään ja erityisesti musiikinlahjaa. Olemme sananmukaisesti soittava ja laulava seurakunta oppi-isämme Lutherin innoittamana.

Emme ole yksin matkallamme

Uskon siivet vievät meitä aina uusiin maisemiin. Vuonna 2016 saimme kutsun Unkariin. Unkarin Pilisin ystävyysseurakunta piti vieraanaan elokuussa 35 seurakuntalaista. Mukana oli myös nuorten kuoro Grace, joka selviytyi hienolla tavalla matkalla olleista esiintymistään. Unkarin ystävyysseurakuntatyö on näin saanut uudet siivet nuorten mukanaolosta. Matkalla oli myös mukana niitä aikuisia, jotka jo 80-luvun alussa olivat itse nuorina mukana ensimmäisillä Unkarin seurakuntamatkoilla. Nuorena saadut siivet kantavat meitä näin koko elämän ajan niin uusiin kuin tuttuihinkin maisemiin.

Jäsenkehitys

Kontiolahden seurakunnan väkimäärä on vuosia kestäneen kasvun jälkeen kääntynyt laskuun. Vuonna 2016 väkimäärä laski 150 henkilöllä läsnäolevan jäsenmäärän ollessa vuoden lopussa 11 344.

Kasteiden määrä laski vuodesta 2015, jolloin kasteita oli 143. Vuonna 2016 kasteita oli 123. Kasteiden määrän rajuun vähenemiseen on vaikuttanut esikois-lestadiolaisten erkaantuminen kirkon sakramenttiopista ja heidän maallikoittensa toimittamien maallikkokasteiden yleistyminen. Lisäksi herätysliikkeen piiristä on erottu kirkon jäsenyydestä aikaisempaa yleisemmin.

Jukka Reinikainen, kirkkoherra

• Tilinpäätöksen 2016 yhteenveto (663 kb) »
• Tilinpäätös 2016 (3579 kb) »