Historiikki

Vietimme vuonna 2007 Kontiolahden evankelis-luterilainen seurakunnan 150-vuotisjuhlaa.

Itsenäinen kirkkoherrakunta perustettiin keisarillisella käskykirjeellä 23. heinäkuuta 1857.

Varsinainen itsenäisyyden aika alkoi oman kirkkoherran viran täyttämisen myötä vuonna 1873. Sitä ennen Kontiolahti oli ollut Liperin seurakunnan osa, rukoushuonekuntana vuosina 1737-1783 ja kappelina 1783-1857.

Seurakunta on itsehallinnollinen alueellinen yhdyskunta, mutta ennen kaikkea kristittyjen ihmisten yhteisö.

Tutustumme seuraavassa muutamien kontiolahtelaisten vaiheisiin noin 150 vuoden aikana tehtyjen kirkollisten ja muiden merkintöjen pohjalta. Näemme, miten ja missä tilanteissa seurakunnan vaikutus tuntui heidän elämässään
ja miten he toimivat seurakunnassa.

Kontiolahden kirkko 1800-luvulta peräisin olevassa kuvassa.